en bg

Предизборна среща с кандидата за президент на БСП

Начало  >  За медиите  >  Предизборна среща с кандидата за президент на БСП
Сподели:

На 26 октомври т.г. в Еврейския културен дом в София се състоя среща между кандидата за президент ген. Румен Радев и представители на Консисторията на ОЕБ „Шалом“. Домакин беше председателят на организацията д-р Александър Оскар, от чиито встъпителни думи стана ясно, че „Евреите никога не са се чувствали като малцинство в България, а напротив – ние сме неделима част от българското общество.“

От своя страна ген. Радев сподели своята гордост като българин, когато при посещение на Центъра за изучаване на Холокоста „Яд Вашем“ в Израел е видял, че срещу името на страната ни няма убити евреи във Втората световна война. „Израел е държава, чиито ръководители са намерили баланса между личния и обществен интерес и всички работят в посока развитие на високите технологии за общото добро,“ каза гостът и заяви, че задълбочаване на сътрудничество с Израел може да бъде от голяма полза за България.

Ген. Радев застана категорично срещу проявите на антисемитизъм и възраждащия се фашизъм, като провеждания всяка година Луковмарш и каза, че е „недопустимо млади хора, които все още са неосъзнати и може лесно да им бъде повлияно, да се строяват под черни знамена“. Кандидат-президентът сподели още, че в държавата ни липсва спойващият елемент на духовността, в която съществена роля имат българските евреи, работещи в областта на науката, културата и изкуството. Сред присъстващите на срещата беше и писателят Анжел Вагенщайн, който пожела на ген. Радев да е по-категоричен в определянето на посоката на вземане на решения.

Г-н Роберт Джераси, член на ИБ на ОЕБ „Шалом“ и Председател на Комисията за противодействие на проявите на антисемитизъм, ксенофобия и езика на омраза заяви, че именно лидерите са тези, които трябва да дават добрия тон в обществото.

Друг основен въпрос, повдигнат на срещата, беше фокусът върху образованието, включително това за периода на Холокоста, особено в контекста на зачестилите случаи на неговото отричане. В тази връзка беше спомената и резолюцията на ЮНЕСКО, отричаща връзката на еврейската и християнската религия с Ерусалим като свят град. Беше изразено одобрение към позицията на г-жа Ирина Бокова, която се разграничи от текста на резолюцията, но също така и необходимостта България да излезе с ясна и категорична позиция по въпроса.

Проф. Владимир Пилософ, член на Консисторията и Председател на Етичната комисия изтъкна важността на обучение през целия живот, като даде негативния пример, че България е единствената страна в Европа, в която продължаващото медицинско образование не е задължително.

Сред другите повдигнати теми бяха нуждата от стимулиране на предприемачеството и малкия и среден бизнес, предложените промени на Закона за вероизповеданията за езика на религиозните служби и др.

В края на срещата гости и домакини се обединиха около идеята, че рационалните идеи, съчетани с правилни методи, винаги дават положителен резултат, а д-р Александър Оскар заяви готовността на еврейската общност да сътрудничи с всички държавни институции в полза на България.

Срещите с кандидатите за президент на парламентарно представените партии можете да проследите на нашия сайт.

Сподели: