en bg

Позиция на ОЕБ „Шалом” относно злонамерени атаки срещу книгата “Българските евреи – жива история”

Начало  >  За медиите  >  Позиция на ОЕБ „Шалом” относно злонамерени атаки срещу книгата “Българските евреи – жива история”
Сподели:

 

Организацията на евреите в България „Шалом” изразява своето несъгласие със злонамерените опити за уронване на престижа и авторитета на еврейската общност в България от хора с противоречива репутация и користни намерения.

През последните няколко дни в публичното пространство се разпространява невярна информация под формата на абсурдна критика към новоиздадената книга „Българските евреи – жива история”, посветена на еврейската общност в България.

Кампанията, която се организира от лица с болезнена амбиция и желание за изява, без съмнение има за цел да разруши авторитета и доверието към българската еврейска общност и нейната организация „Шалом”. За съжаление, прицел на нападките стана именно книга, чието издаване успя да обедини нашите сънародници в чувството на принадлежност към една общност, на гордост с нейния принос към България и към света.

Едва ли са много еврейските общности в Диаспората, чието представяне е подкрепено от най-авторитетни държавни ръководители и обществени лидери. Книгата „Българските евреи: жива история” е заслужила да започне с предговори на действащите министър-председатели на Република България, г-н Бойко Борисов и на Държавата Израел, г-н Бенямин Нетаняху; на Президента на Световния еврейски конгрес, Н. Пр. Роналд С. Лаудер; на Изпълнителния вицепрезидент на Американския еврейски комитет, г-н Дейвид Харис и на Кмета на град София, г-жа Йорданка Фандъкова.

Книгата „Българските евреи – жива история” няма претенции за научен труд. Тя отразява живота на еврейската общност в България през погледа на двамата автори, журналисти с богат професионален опит, които успяха да представят успоредно със своето независимо изследване на темата и визията на Организацията на евреите в България „Шалом“ като издател. Книгата е насочена към широката публика с цел да разкаже по достъпен начин за настоящето, миналото и бъдещето на еврейската общност в България.

Противно на разпространяваната невярна информация, книгата е издадена с частни дарения от доброжелателни и съпричастни с каузата на организацията членове и приятели на еврейската общност.

Организацията на евреите в България “Шалом” благодари на всички, направили възможно издаването на тази книга, както и на своите членове и приятели, които подкрепят нашите усилия да съхраним еврейската култура и традиции в България. Тяхното доверие ще продължим да оправдаваме и в бъдеще.

Сподели: