en bg

Позиция на ОЕБ „Шалом“ и ЦИДС относно дискусията за ратификацията на Истанбулската конвенция

Начало  >  За медиите  >  Позиция на ОЕБ „Шалом“ и ЦИДС относно дискусията за ратификацията на Истанбулската конвенция
Сподели:

Организацията на евреите в България „Шалом“ и Централният израилтянски духовен съвет категорично се обявяваме против всяка форма на насилие.

В еврейската традиция и история, домашното насилие никога не се е ползвало с одобрението на обществото и религията. Евреите винаги са ценили и подкрепяли правото на собствена изява, което трябва да бъде осигурено от обществото и законодателството. Съществуващите закони в днешния свят недостатъчно категорично предотвратяват насилието и защитават правото на самоопределяне на човека.

Нашето мнение е, че дискусията по тези въпроси в България е политизирана и се използва за междупартийни и междуличностни противопоставяния, като обществото не е достатъчно добре запознато със съдържанието на Истанбулската конвенция.

Всичко това ни задължава, като българска неправителствена организация и религиозна общност, да призовем към реално признаване на равноправието на жените и категорично да се обявим срещу всички форми на насилие.

С оглед на данните за насилие над жени в България и реалната обстановка в страната ние считаме въвеждането на тази конвенция за навременно и справедливо.

Сподели: