en bg

Позиция в отговор на Доклада на Държавния департамент на САЩ за правата на човека за 2017 г.

Начало  >  За медиите  >  Позиция в отговор на Доклада на Държавния департамент на САЩ за правата на човека за 2017 г.
Сподели:

Разделът, който разглежда нивото на антисемитизъм в България в Доклада на Държавния департамент на САЩ за правата на човека за 2017 г., не предава коректно становището на Организацията на евреите в България „Шалом“.

В доклада, публикуван на 20 април 2017 г., се цитира: „Организацията на евреите в България „Шалом“ посочва, че през годината няма крайни проявления на антисемитизъм, но изразява безпокойство по повод бездействието на правителството и пасивното отношение на политическите лидери към проявления от по-малък мащаб“.

Това не отразява коректно позицията на ОЕБ „Шалом“. В действителност, ние сме силно разтревожени от нарастващия брой на инциденти и реч на омразата с антисемитски характер в България и същевременно сме много обезпокоени от бездействието на определени институции, които би трябвало да излязат с официален отговор и от друга страна липсата на публично заклеймяване на подобни инциденти и изказвания от повечето лидери на политически сили.

ОЕБ „Шалом“ последователно е заявила своята подкрепа за усилията на правителството и Националния координатор за борба с антисемитизма. Въпреки това, предстои да бъде свършена още много работа.

По отношение на публикувания на 20 април 2017 г. Доклад на Държавния департамент на САЩ, ОЕБ „Шалом“ би оценила високо своевременни стъпки за коректно представяне на нашата позиция по въпроса.

Сподели: