en bg

Култура

Начало  >  Дейности  >  Култура
Сподели:

Организацията на евреите в България „Шалом” има за цел да развива дейност в сферата на културата, да подкрепя и популяризира еврейското творчество, да съдейства на творци от еврейски произход и да си сътрудничи с културни институции, чужди културни институти, организации и структури в страната. Това е цел, която е наследена още от предшествениците на организацията – Консисторията и Обществената културно-просветна организация на евреите в България. Няма сфера от изкуство и културата в България, където да няма достойно еврейско присъствие, както през годините, така и днес – от Елиас Канети и Валери Петров, до Панчо Владигеров и Николай Кауфман, от Леон Даниел и Ицхак Финци, до Жул Паскин и Борис Шац, има с какво да се гордеем.

Еврейското музикално и певческо изкуство е с дългогодишни традиции в България. Редица са известните български изпълнители, музиканти и композитори с еврейски произход, които чрез своята работа са развивали и популяризирали еврейската музика. В днешни дни в рамките на Организацията на евреите в България „Шалом” съществуват и развиват активна творческа дейност Хор „Агада – Бенедикт Молхов” с диригент и ръководител Дориан Молхов, Вокална формация за еврейски песни „Дулсе канто” с ръководител и солист Лика Ешкенази, Октет „Алегро” към Център „Хай” с ръководител Рафаел Бераха и Детска вокална група „Хаверим” към 134 СОУ „Димчо Дебелянов” с ръководител Лика Ешкенази. Лицето на еврейската песен в България – изпълнителката Лика Ешкенази има записани 6 албума с еврейски песни на иврит и ладино, които традиционно се изпълняват в българската еврейска общност за празници и различни семейни поводи. Вокалните групи и изпълнители на еврейска музика са чести гости и участници на фестивали, както в страната, така и в чужбина. Еврейската общност се гордее с признанието, с което се ползват редица композитори, певци и музиканти с еврейски произход – Панчо Владигеров и Любен Владигеров, Петър Ступел, Николай Кауфман, Жул Леви, Симо Лазаров, Максим Ешкенази, Веселин Пантелеев-Ешкенази, Арон Аронов, Бенедикт Молхов – прославяйки България, прославят и българската еврейска общност.

Танцовото изкуство, макар и на непрофесионално ниво е изключително популярно сред членовете на еврейската общност. Най-малките изучават еврейски танци в рамките на Танцов състав „Ор аКохавим” с ръководител Лора Леви към 134 СОУ „Димчо Дебелянов”, младежите на общността редовно се събират за танцови маратони, организирани от специално обучените танцьори на Танцов състав „Керен шемеш”, а всеки, който има желание да се докосне до еврейския танц може да го направи в рамките на уроците на Танцов състав „Кедар мансева” с ръководител Матилда Самуилова. Танцовите състави също, както и хоровете, често представят еврейското изкуство на различни форуми, фестивали и концерти.

 

 

Театралното и въобще сценичното изкуство е представлявало интерес за евреите още от дълбока древност. През годините са многократни опитите на изявени представители с еврейски произход от българската театрална школа, да създадат еврейски театър. Макар формално такава структура да не съществува, към момента в рамките на ОЕБ „Шалом” непрекъснато сме свидетели на създаването на спектакли, постановки, театри и дори мюзикaли за различни поводи от живота на българската еврейска общност. Постановките, организирани от изследователя на сефарадското наследство, госпожа Юлияна Фархи ни учат и предават еврейските традиции не само в рамките на самата общност, но и извън нея. Надеждата, че еврейският театър има своето достойно бъдеще идва от постиженията, които бележат участниците в Детската театрална школа на еврейската общност, с ръководители Ида Даниел, Касиел Ноа Ашер и Йосиф Шамли, а творчеството на Леон Даниел, Луна Давидова, Леонтина Ардити, Ицхак Финци, Йосиф Сърчаджиев, Ева Волицер и др. задължават традициите и интересът към театъра да се предават на младите.

Приложните изкуства също са намерили своето място в еврейската общност и в дейностите на всеки един клуб или програма, но особено важно място има Групата за сефарадско приложно изкуство „Манос бендичас”, които създават традиционни ритуални еврейски предмети – кипи, покривки за различните еврейски празници и за Шабат, парохети, и други артикули, нужни за еврейския дом, религиозен живот и синагога.

В сферата на изобразителното изкуство, еврейската общност в България се гордее с успехите на художници от величината на Андрей Даниел, Греди Асса, Жана Бехар, Иво Мирчев, Нели Санд, Рени Пилософ, Слав Бакалов, Селма Тодорова, Ставри Калинов и много други. Общността полага и особени усилия в популяризирането на творчеството на художници като Анна Кремер – Бехар, Жул Паскин, Сами Биджерано – Сабин, Давид Перец, Марко Бехар, Борис Шац и пр. които са от световна величина и организирането на техни изложби и представяния е от изключителна важност.

Литературата е другото изкуство, което ежедневно присъства в живота и дейността на българската еврейска общност и на членовете от всички възрастови групи. Това е още една сфера, в която има ярки имена, с които не само еврейската общност, но и българското общество като цяло се гордее. Единственият българин нобелов лауреат – Елиас Канети, Дора Габе, Валери Петров, Анжел Вагенщайн, Еди Шварц са имена на писатели, които всеки в България познава и са автори на произведения, до които всеки трябва да се докосне. Организацията полага особени усилия, за да отговори на огромния интерес на своите членове в сферата на литературата. По-подробна информация за издателската дейност на ОЕБ „Шалом” можете да намерите тук, а потвърждение за традиционната любов и уважение, което евреите таят към книгата е дългогодишната дейност на клуб „Четци” с ръководител Яфа Меламед, на който са гостували автори от световна величина.

Може би тук е мястото да споменем, че организацията полага особени усилия да запази и езиковото богатство и традиции на общността, като редовно се организират различни лекции, представяния, семинари и международни конференции, на тематики, свързани с езиците иврит и ладино – езикът на сефарадските евреи, каквито са в по-голямата си част членовете на българската еврейска общност. Към организацията съществуват и развиват активна дейност Клуб на говорещите иврит и Клуб на говорещите ладино.

Не на последно място е важно да споменем Клуба по фотография с ръководител Зафер Галибов към ОЕБ „Шалом”, който събира членовете от общността, които са се посветили на фотографията. Те редовно правят изложби, които предизвикват интерес и извън общността, но през последните години именно чрез фотографията общността най-често представя своята дейност и ценности пред обществото, като изложби са представяни в редица галерии и открити пространства, като Градската градина в град София, пространството пред НДК и др.

Сподели: