en bg

Откриване на инициативата „Спортът за толерантност“

Начало  >  За медиите  >  Откриване на инициативата „Спортът за толерантност“
Сподели:

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев получи почетния знак на Организацията на евреите в България „Шалом “ по време на откриването на инициативата „Спортът за толерантност“ с дискусия на тема „Не на ксенофобията, расизма и омразата в спорта“, която се организира с финансовата подкрепа на Националния съвет по етнически и интеграционни въпроси към Министерски съвет.

„Вие сте първият български държавен водач в спорта, който помогна на борбата срещу ксенофобията“, каза при връчването на знака председателят на ОЕБ „Шалом “ Максим Бенвенисти.

Инициативата „Спортът за толарантност“ се провежда под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова и министър Красен Кралев, а ММС беше символичен домакин на дискусията. На откриването на дискусията „Не на ксенофобията, расизма и омразата в спорта“ присъстваха и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, министърът на младежта и спорта красен Кралев, генералният секретар на БОК Белчо Горанов, изпълнителният директор на БФС Борислав Попов, заместник-ръководителят на посолството на Държавата Израел Иман Амаша, представители на дипломатическите мисии на САЩ и Гърция, представители на спортни федерации и организации, Организатори на инициативата „Спортът за толерантност“ са ОЕБ „Шалом “, Комисия за защита от дискриминация, фондация „Етнопалитра“, Федерация на ционистите в България и клуб „Маген“.
„Нашите усилия са насочени към развитието на масовия спорт, който не само гарантира здраве за хората, но и възпитава високи нравствени качества. Едно от най-важните е толерантността“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова

4653841Кметът Фандъкова посочи, че „Столична община има устойчива политика за подкрепа на спортните и младежки дейности. Столична община подкрепя инициативи като маратона Tole–Run, който миналата година се проведе за втори път. Както и „Фамилатлон”, „Живей активно” в него се включват спортисти и цели семейства, родители и деца. С избора на София за Европейска столица на спорта през 2018 г. развиваме и възможностите за спорт. Превенцията срещу агресията, в основата на която е липсата на толерантност, за мен е кауза. Обществото ни има нужда от спешни мерки и съгласие по тези въпроси, особено при възпитанието на децата“, каза също Фандъкова.

„Спортът възпитава качества като търпение, уважение и упоритост, в него са важни дисциплината и постоянството. Столична община отделя всяка година средства по програми за стимулиране на спорта за децата и учениците, както и за изграждане на спортни съоръжения. Тази година отваряме и нова програма за подпомагане на детско-юношеските школи към спортните клубове. Продължаваме да инвестираме в ремонти и изграждане на физкултурни салони и спортните зали към училищата. Изградихме 5 нови спортни зали и физкултурни салони, а тази година планираме да построим нов физкултурен салон към 98 училища в район „Надежда“, както и разширение на Първа английска гимназия и Френската гимназия с изграждане на спортни зали“ каза още кметът Фандъкова.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев благодари за наградата и сподели с присъстващите: „В последните 25 години, преследвайки на всяка цена успеха и медалите, забравихме че спортът е и един от основните механизми за възпитание на нашите деца в толерантност. Затова задачата на Министерството на младежта и спорта е да осигури възможност на все повече деца да спортуват. Трябва да обръщаме повече внимание на спорта за всички, не да се фокусираме само върху медалите“. по време на дискусията срещу ксенофобията и омразата министър Кралев подчерта, че „чрез спорта децата и подрастващите укрепват не само здравето си, но и се научават да работят заедно с другите, да бъдат част от екип или отбор. Министерството на младежта и спорта развива и финансира множество програми, насочени към обучение на деца и ученици в различни видове спорт“.

Програмата на дискусията включваше: Представяне на инициативата „Спортът за толерантност“ и „София – европейска столица на спорта 2018“; „Проявите на ксенофобия, расизъм и омраза в спорта в България и рисковете за националната сигурност – анализ, рискове и превенция“- лектор Георги Кръстев – съветник към политическия кабинет на министър-председателя – секретар на Съвета по сигурността; Успешни практики за превенция и противопоставяне на проявите на ксенофобия, расизъм и омраза в спорта, представени от Българския футболен съюз, Българска федерация по бокс, Асоциация на бойните спортове и Конфедерация по кикбокс и муай-тай; Спортното дружество „Макаби“; „Слово на омразата – обществени проявления, наказуемост и превенция“ – лектор г-жа Ана Джумалиева, председателя на Комисията за защита от дискриминация и др.

 

 

Сподели: