en bg

Еврейски живот

Начало  >  Дейности  >  Еврейски живот
Сподели:

С цел да осигури активен еврейски живот на своите членове, организация на евреите в България „Шалом“ предлага на своите членове програми, подходящи за всички възрасти:

• Израелски танци
• Спортни танци
• Български народни танци
• Гимнастика
• Музика
• Юдаизъм
• Фотография
• Изкуство
• Кино
• Литература

 

_SSF0883

Празници

ОЕБ „Шалом“ организира отбелязването на еврейските празници от Рош Ашана през есента, до Шавуот – в началото на лятото. Членовете на общността имат възможността да научат повече за традициите на всеки празник от еврейския календар чрез лекции, представления, концерти и работилници.

 

 

 

 

 

 

 

 

10aНагради „Шофар“

От 2004 година Организацията на евреите в България „Шалом“ ежегодно провежда церемония по присъждане на наградите „Шофар“. Инициативен комитет с председател Мориц Машиах и обособени комисии разглеждат различни номинации в категориите „За цялостен принос в развитието на еврейската общност“, „За активно присъствие в еврейската общност и българското общество“, „За обществено-политическа и публицистична дейност в името на етническата и верска толерантност“, както и предложения за връчване на „Награда на председателя на организацията“ и „Награда на организационния комитет за сътрудничество“. През годините лауреати на наградата в различните категории са активни членове на еврейската общност, както и общественици, публицисти, журналисти, медици, хора на изкуството и културата, спортисти и др. за тяхната дейност в името на издигането на авторитета на еврейската организация и на българското общество, за дейността им в името на етническата и верската толерантност, както и партньорски организации.

 

Организацията развива разнообразна клубна дейност:

Клуб „Здраве“ провежда занятията си два пъти седмично и е насочен към членове на общността в зряла възраст, но с младежки дух. Прави се специална гимнастика, водена от квалифицирано медицинско лице, организират се екскурзии, отбелязват се всички големи еврейски празници в приятелска среда.

Членовете на клуб „Златна възраст“ обичат да прекарват заедно съботните си следобеди, в приятна компания, на чаша кафе, а защо не и да се наслаждават на музика на живо. Освен да посрещат интересни гости, членовете на клуба посещават различни краища на България, като винаги търсят еврейската нишка.

 

Клуб за еврейски танци „Кедар Мансева“
Клубът събира всички желаещи да се докоснат до красотата на еврейските танци и типичната израелска музика.

 

Клуб „Инвалиди“ към РОЕ „Шалом“ – София обръща специално внимание на най-уязвимите членове на еврейската общност, като ги поддържа в бодър дух със срещи през месец и редовни домашни посещения. Членовете на „Инвалиди“, които се намират в добро здравословно състояние, се включват активно в програмите и дейността на останалите клубове на организацията.

 

Клуб „Ладино“
Сбирките на клуб „Ладино“ поддържат жив езика на сефарадските евреи джудео-еспаньол.

 

Клуб на евреите ветерани от Втората световна война
В Клуба на ветераните могат да членуват както ветерани от войните на България, участници в антифашистката съпротива, така и техни наследници.

 

В страната функционират и други еврейски организации, предоставящи на членовете си различни програми.
„Алеф“Alef-logo4, Център за еврейско-българско сътрудничество
Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“ е създаден в Бургас. Сдружението носи името на първата буква в еврейската азбука и е юридически факт от март 2014 година. Сред учредителите му са евреи и българи, доказали своята обществена активност и симпатии към запазване и развиване на еврейско-българските отношения.
Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“ има за цел да създава инициативи, които да дават добри примери за интеграция между българи и евреи. Сдружението работи за развитие на културните, социалните и икономически връзки с еврейски и израелски институции, фирми и личности. С дейността си то се стреми да противостои на надигащата се световна вълна от ксенофобия и антисемитизъм и ще показва, че космополитната и толерантна атмосфера в българското общество е жива и превръща страната ни в един модерен и отворен свят. За контакти и информация: гр. Бургас, 8000, пл. „Баба Ганка” №4, ет. 4, тел. 056/896480, факс: 056/896489, e-mail: center.alef@gmail.com, www.alef-bg.org

 

bnei britБ‘ней Б‘рит
Софийска ложа „Кармел“ 335 Б’ней Б’рит е една от най-старите еврейски организации в България, съществува над 115 години. Основни дейности на организацията са благотворителност, еврейска култура, човешки права, борба с антисемитизъм, опазване паметта за Холокоста, политическо представителство. За контакти: Соломон Бали, президент: solomon.bali@gmail.com; Рафаел Чичек, вицепрезидент: rafael.chichek@gmail.com

 

Макаби Българияmaccabi_bulgaria
„Макаби България“ е наследник на еврейската спортна организацията „Макаби” основана 1884-1885 г. в гр. Пловдив, една от първите тогава в Европа. От 1901 година официално е „гимнастическо дружество“. Тя е най-важната младежка организация за времето си в ционисткото движение в България. Освен организирането на спортни занимания за еврейската младеж, по това време изключени от другите спортни клубове поради религиозната си принадлежност, тя си поставя друга важна цел. Да подготвя във всички страни на Европа, еврейското население за активно участие в изграждането на държавата на Израел.

Възстановена е през 1991 г., като самостоятелно юридическо лице, с регистрация като организация с нестопанска цел – спортен клуб, и неин председател понастоящем е Борис Пилософ. Организира занимания по различни видове спорт за членовете на еврейската общност, като тенис на маса и тенис на корт, футбол. Осъществява съдействие при провеждането на турнири на общността извън България. Основен акцент в работата на „Макаби България“ е помощта за участието на отбори от българската еврейската общност на световните и европейските макабейски игри. За контакти и информация: Борис Пилософ, телефон: 0888208319.

 

savet na evreiski jeniСъвет на еврейските жени в България
Съветът на еврейските жени в България е учреден през 2008 г. Регистриран е като Сдружение с нестопанска цел в обществена полза. Част е от голямото семейство на Международния съвет на еврейските жени, в който членуват 35 женски еврейски организации от цял свят. В Съвета членуват 25 жени от София. Досега председатели на Съвета са били Лидия Юлзари, Мая Видас, Лика Ешкенази, а в момента е Маша Гавраилова. Дейностите на Съвета са насочени към утвърждаване на приятелски отношения и дух на разбирателство сред жените еврейки от всички страни; стимулиране създаването и поддържането на трайни контакти между жените от еврейски произход в България; възстановяване и съхраняване на еврейските традиции и култура в глобален план и в рамките на еврейската общност; разпространяване на традиционните еврейски културни, етически и морални ценности в България и чужбина; подобряване на социалния, икономически и правен статус на жените еврейки. За контакти: mashag@mail.bg

 

chabad bg„Хабад Любавич“, еврейски център
От 15 години в България, Еврейски център „Хабад“ предлага програми за всички възрасти. В „Хабад“ можете да получите помощ при организиране на ритуали като Брит мила, Бар и Бат мицва, сватба, кашеризиране на кухня, поставяне на мезуза и др. В Еврейски център „Хабад“ работи детска градина за деца от половин година до 6 години. Ежедневно се провеждат и лекции, курсове, учене на Тора и програми за деца. За подробности и информация: ул. „Стара планина“ 38; тел. 0889623844, 0888797833, chabad.bulgaria@gmail.com

Сподели: