en bg

Еврейската общност у нас отбелязва 74-та годишнина от спасяването на българските евреи

Начало  >  За медиите  >  Еврейската общност у нас отбелязва 74-та годишнина от спасяването на българските евреи
Сподели:

На 10 март 2017 г. се навършват 74 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и се почита паметта на 11 343 жертви на Холокоста, депортирани от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот в нацистките лагери на смъртта. В тази връзка Организацията на евреите в България „Шалом“ организира поредица от събития в София и страната, с които да отбележи паметната дата.

На 9 март ОЕБ „Шалом“, съвместно с Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“ и посолството на САЩ у нас ще се състои среща-дискусия на тема „Холокоста и спасяването на българските евреи“ с участието на бивши и настоящи стипендианти на комисията.

На 10 март от 10:30 часа пред „Паметника на спасението“ в парковото пространство между Националната художествена академия и Народното събрание в гр. София ще се състои официална възпоменателна церемония с поднасянето на венци и цветя в партньорство със Столична община. Цветя ще бъдат поднесени и пред паметника на Димитър Пешев в градинката на храм-паметник „Св. Георги Победоносец“.

За първи път у нас пристига Координаторът за борба с антисемитизма и ислямофобията към Европейската комисия г-жа Катарина фон Шнурбайн, както и делегация на Международния алианс за възпоменание на Холокоста по покана на МВнР. По време на кръгла маса, организирана от ОЕБ „Шалом“ с участието на представители на еврейските организации в България, г-жа фон Шнурбайн ще представи доклад за дейността на Европейската комисия в борбата с антисемитизма и усилията, насочени към подпомагане на еврейските общности в рамките на ЕС.

От 16:45 часа пред Мемориала на депортираните на пристанището в гр. Лом, ще се състои поклонение, организирано в партньорство с Община Лом. През месец март 1943 година от ломското пристанище за Виена са депортирани близо 7200 евреи от Вардарска Македония и Пирот.

На 11 март в град Пловдив ще се проведе тържествено заседание на Консисторията на ОЕБ „Шалом“, съчетано с отбелязването на еврейския празник Пурим. Точно в град Пловдив на 9 март 1943 година близо девет хиляди пловдивски евреи са събрани и подготвени за депортация в двора на еврейското училище.

В неделя, 12 март, членовете на Консисторията ще поднесат цветя пред Паметника на Благодарността на пл. „Цар Калоян“ в Пловдив, а след това ще окажат почит пред гробовете на Патриарх Кирил Български и Екзарх Стефан в Бачковския манастир. Там лидерите на българската еврейска общност ще се срещнат с игумена на Бачковската света обител архимандрит Симон.

Източник: Отдел „Комуникации и връзки с обществеността“ на ОЕБ „Шалом“

Сподели: