en bg

Видин

Сподели:

ул. „Бдин” 3,  ап. 2

град Видин

председател: Роза Маринова

мобилен: 0884079394, 0896633358

секретар: Нора Лозанова

телефон: 094/600391

e-mail: noralo@abv.bg

 

Регионалната организация на евреите „Шалом” – Видин е част от семейството на еврейските общности в България от 1990 година, когато се възродиха функциите и културно-просветната дейност, прекъснати през шестдесетте години. Организацията прие свой устав и членовете ѝ ентусиазирано заработиха за възобновяването на позабравените традиции, връзки и история.

Усилията се насочиха към запазване на малката ни общност като едно цяло. С големи усилия обособихме помещение за клуб, който е оборудван с компютър, малка библиотека, интернет и всички, които желаят да научат повече за еврейството могат да ги ползват. Имаме постоянен ден, в който се събираме и споделяме болки, радости и нужди.

Отбелязваме всички еврейски празници, а за Песах и Рош аШана организираме традиционни трапези.


В рамките на скромните ни средства се стараем да подпомагаме нуждаещи се членове на общността. Макар членовете на организацията непрекъснато да намаляват, младите напускат града и дори страната, а здравословното състояние на по-възрастните членове не винаги им позволява да идват на нашите срещи, стремежът на организацията е повече хора да се включат в живота на организацията.

Работата ни е съсредоточена в честване на бележити дати и годишнини от еврейската история, отбелязване на Деня на Холокоста и годишнините от спасяване на българските евреи, рождената дата на Израел и други. Всяка година не пропускаме датата 10 март – поднасяме цветя на паметника издигнат със средства на евреи жители на Видин, живеещи сега в Израел. В знак на благодарност към толерантността и човечността на видинчани и с желание да съхраним традициите от нашите деди правим дарения от храни, учебни помагала и дрехи на нуждаещи се домове и училища в общината.

Съдействаме на социалната комисия за изплащане на помощи за лекарства, помощи за деца по програма “Деца в нужда”, еднократни помощи и раздаване на антигрипни ваксини. Всяка година изпращаме участници на лагера за Златната възраст в Банкя, и Лимуд Кешет.

Сподели: