en bg

Варна

Сподели:

ул. „Мусала” 7

град Варна

председател: Олег Калдерон

телефон: 052/784616

мобилен: 0889040899

секретар: Сълзица Николова

телефон: 052/612653

e-mail: shalomvarna@abv.bg

 

Регионалната организация на евреите „Шалом“ – Варна осъществява дейността си на основата на устав, приет от общото събрание на общността, в следните главни направления:
– Запазване, развитие и сплотяване на еврейската общност в града;
– Социална дейност в интерес на всички членове на организацията с особено внимание на възрастните и преживелите Холокоста;
– Културна дейност, насочена към запазване на еврейското културно наследство, приобщаването му и обогатяване на културната палитра на града и областта.
По първото направление се провеждат редовни срещи на различни поколения (младежи, средно поколение и златна възраст), общо празнуване на еврейските празници с цел запазване на традициите, честване на годишнини, юбилеи и рождени дни на членове от организацията, опазване на еврейските паметници на културата и архитектурата, екскурзии до бележити места и гостуване на РОЕ от други градове, участие в мероприятия и събития, организирани от ОЕБ „Шалом“. През 2013год. във връзка със 70-тата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Холокоста със средства на сдружението бе изработен и открит паметник за това събитие в центъра на града.
Организацията провежда самостоятелно и съвместно с ОЕБ „Шалом“ много социални мероприятия в помощ на евреите, преживели Холокоста и останалите по-възрастни членове на сдружението: снабдяване с лекарства и храна, помощ за поддържане на домовете и др.


По третото направление организацията разполага с богата библиотека от еврейски писатели и книги, посветени на Израел и историята на евреите. От няколко години функционира и филмотека с над 100 филма. Периодично се организират срещи с бележити еврейски културни дейци. Всяка година се провежда концертът „Шалом и приятели“, който се превърна в значимо културно събитие за града и запознава варненската публика с известни еврейски изпълнители от цял свят. През 2012 год. във Варна се проведе първият еврейски фестивал, посветен на сефарадската култура, с участието на евреи от Израел, Испания и Македония. Някои от тях изнесоха интересни доклади. Събитието бе посрещнато с голям интерес и бе посетено от много варненци и гости на града.

Сподели: