en bg

„Шалом“ и Столична община с продължаващ ангажимент към децата и възрастните хора в София

Начало  >  За медиите  >  „Шалом“ и Столична община с продължаващ ангажимент към децата и възрастните хора в София
Сподели:

Кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова беше домакин на среща по повод постигнатите до момента резултати от кампанията „Усмихнати очи“ за безплатни скринингови прегледи на деца от столичните детски градини и училища. Председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ доц. д-р Александър Оскар и изпълнителният директор на УМБАЛ „Александровска“ доц. д-р Костадин Ангелов споделиха, че от началото на април досега са прегледани над 800 деца, като всички, при които е било установена нужда от последващо лечение, са приети в „Александровска“ болница. Тримата се обединиха около идеята кампанията да бъде подновена през месец октомври, когато ще обхване всички деца между 4 и 6 години, посещаващи детски градини на територията на град София.

На срещата присъства и изпълнителният директор на Първа МБАЛ София проф. д-р Цветомир Димитров, във връзка с разширението на обхвата на инициативата, към която ще се приседини и ръководената от него болница. Предстои възрастните хора, настанени в социалните общински домове на територията на Столична община ще получат безплатни общи профилактични прегледи и очни прегледи от специалисти от двете болници. Нуждаещите се ще бъдат хоспитализирани безвъзмездно, а онези, при които се установи необходимост от операция на катаракта, ще получат такава напълно безплатно.

Срещата съвпадна с началото утре на един от най-големите еврейски празници Песах. Кметът на София г-жа Фандъкова получи символичен подарък от доц. Александър Оскар – традиционен безквасен хляб маца и бутилка кашерно вино. От своя страна тя отправи пожелания за весело посрещане на празника и мир и светлина в домовете на членовете на българската еврейска общност и всички българи по повод предстоящия празник Великден.

Сподели: