en bg

София не е платформа на омразата

Начало  >  За медиите  >  София не е платформа на омразата
Сподели:

Снимката към публикацията е от тазгодишното шествие „Заедно за България. Заедно за Европа”, организирано в София на 10 март по повод 76-та годишнина от спасяването на българските евреи. Автор: Мони Франсес

София, 16 април 2019 г.

Организацията на евреите в България „Шалом“ е силно обезпокоена от информацията за планирана среща на представители на крайнодесни европейски политически партии на 20 април в София. Изборът на столицата ни за домакин на подобно събитие е дълбоко обидно за град, славещ се със своята толерантност, етническо и културно многообразие, които са повод за гордост на неговите жители и гости.

Два месеца след поредния Луковмарш, събирането на националисти с крайни екстремистки възгледи точно на рождения ден на Адолф Хитлер е безочлива проява на арогантност и чувство за безнаказаност от страна на организаторите. За съжаление, броени дни преди изборите за европейски парламент, България става арена за среща на националистически политически партии от Германия, Франция, Полша, Унгария и Чехия, чиито членове и привърженици открито участват в антидемократични прояви. Всички те година след година изпращат свои делегации на Луковмарш, където развяват знамена, напомнящи неонацистка символика и отправят прокламации с ксенофобски и расистки подбуди.

Призоваваме гражданското общество и отговорните институции да заемат активна позиция в защита на основните европейски ценности като зачитането на човешкото достойнство, свободата, равенството, върховенството на закона и правата на човека, включително правата на хората, принадлежащи към малцинствени групи и да осъдят всякакви форми на открито прокламиране на ксенофобски, антисемитски и расистки идеологии.

Нека покажем, че поддръжниците на екстремистка идеология не са добре дошли в България и няма да позволим столицата ни да се превръща в платформа на омразата.

Сподели: