en bg

Посланик Рубин се чувства част от българската еврейска общност

Начало  >  За медиите  >  Посланик Рубин се чувства част от българската еврейска общност
Сподели:

Новият посланик на САЩ в България Н.Пр. Ерик Рубин посети официално Еврейския културен дом на 28 април т.г. по покана на ръководството на ОЕБ „Шалом“. В добро настроение от топлото посрещане, Посланик Рубин сподели любопитния факт, че случайно или не, четирима от американските посланици у нас след 1989 година са били от еврейски произход, така че той продължава добрата традиция.

Посланик Рубин научи подробности за разнообразната дейност на организацията и дългогодишното партньорство на „Шалом“ с международни еврейски организации като „Американ Джойнт“, „Клеймс Конферанс“, образователните фондации „Роналд С. Лаудер“, ОРТ и др. Специална покана бе отправена от младежите от BBYO, които през месец юли ще организират в Пловдив тържествена шабатна вечеря с над 100 участници от цял свят и поканиха Н.Пр. Ерик Рубин да бъде неин специален гост. От своя страна Ерик Рубин сподели, че се надява отношенията с българската еврейска общност да бъдат не само официални в качеството му на посланик, но като неин член вече заяви готовност да се включи в тазгодишния семинар Лимуд, който традиционно ще се проведе през есента в курорта Боровец.

 

Новоизбраният председател на „Шалом“ д-р Александър Оскар представи накратко приоритетите на новото ръководството за следващите четири години. Той подчерта колко важно за него е организацията да запази духа на уважение и приемственост, да отстоява своята политическа неутралност, да продължи политиката на прозрачност при вземането на решения и да се ангажира със социално значими въпроси извън живота на нейните членове. Новият председател постави важен акцент върху ролята на формалното и неформалното образование в една еврейска общност.

Посланик Рубин оцени високо направеното досега в сферата на социалното подпомагане и програми от цикъла „Еврейски живот“ и изрази готовност да се включи със съвети и конкретни идеи. По негови думи „Шалом“ и посолството на САЩ в България могат да си бъдат взаимно полезни и изреди редица програми, които подготвят младежи за кандидатстване в американски университети или помагат на студенти да заминат на летни бригади.

Седмица преди посещението му в Бет Аам, Посланик Рубин и съпругата му Никол разгледаха Централната Софийска синагога и Еврейския музей към нея. Двамата останаха очаровани от красивата сграда и с интерес изслушаха подробностите около нейното построяване и реставрация. Възпитаник на Историческия факултет в Университета „Йейл“ и със задълбочени познания за региона, придобити след множество дипломатически мисии в страни от бившия Съветски съюз, Посланик Рубин задаваше въпроси за естеството на религиозния живот преди промените през 1989 година. Семейство Рубин принадлежи към реформистка конгрегация в родния му Ню Йорк и изразиха готовност да съдействат за развитието на религиозен плурализъм и у нас.

Сподели: