en bg

Позиция на Организацията на евреите в България „Шалом“ във връзка с плановете за провеждане на Луковмарш в София през месец февруари 2018 г.

Начало  >  За медиите  >  Позиция на Организацията на евреите в България „Шалом“ във връзка с плановете за провеждане на Луковмарш в София през месец февруари 2018 г.
Сподели:

Организацията на евреите в България „Шалом“ призовава държавните институции и общински власти в София да положат необходимите ефективни усилия за възпрепятстване на плановете за провеждане на Луковмарш в столицата през месец февруари 2018 г.

Проведено за първи път в София през 2003 г., годишното шествие Луковмарш е организирано от крайнодесни групировки в памет на ген. Христо Луков, който по времето на Втората световна война е начело на Съюза на българските национални легиони – пронацистка организация, която е и сред най-яростните поддръжници на Закона за защита на нацията, влязъл в действие през месец януари 1941 г.

Антисемитското законодателство, изработено въз основа на Нюрнбергските закони в Хитлерова Германия, лишава българските евреи от гражданските им права в противоречие с действащата към момента на приемането му Търновска конституция и традиционна етническа толерантност. То е в унисон с политиката на тогавашното правителство, която не само унижава евреите, но също така причинява несметни финансови и икономически щети на общността, като лишава нейните членове от правото им да изкарват прехраната си. Следва налагането на извънреден данък върху еврейското имущество и изпращането на младежите и мъжете от еврейски произход в лагери за принудителен труд, където условията на живот са били потресаващи. Точно тези нечовешки и оскърбителни мерки са били подкрепени с готовност от Луков, който по това време е имал значително влияние върху управляващия режим.

Антисемитизмът, в лицето на Луков и неговите верни последователи, е в пълен противовес на светлия момент в българската история, когато начело с Българската Православна Църква, политически лидери като Димитър Пешев и по-голямата част от гражданското общество, от интелигенцията до обикновения народ, организират успешна кампания, която да спре депортацията на българските евреи в лагерите на смъртта. Същевременно режимът, поддържан от Луков, разрешава депортацията на 11 343 евреи от териториите в Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот, които намират смъртта си в лагера Треблинка.

През първата половина на 2018 година България ще поеме Председателството на Съвета на Европейския съюз. Престижното водещо място на страната ни в блока през този период ще означава тя да поеме ролята на лидер, който отстоява споделените ценности на Европейския съюз, сред които са толерантност и заклеймяване на екстремизма, расизма, ксенофобията, антисемитизма и всички други форми на дискриминация.

Ще бъде огромна политическа грешка за страната ни, явяваща се столица на Европейския съюз да разреши провеждането на нощно шествие с участието на хиляди черноризци със запалени факли, поддръжници на личност и идеология, която символизира най-мрачните моменти от европейската история на 20-ти век – времена, които в действителност създадоха нуждата от Обединена Европа като гарант катастрофата да не се повтори. Днес, в 21-ви век, когато нетолерантността, включително антисемитизмът, отново се надигат в Европа, държавите и столиците на континента не могат да си позволят прояви, в които отеква ехото на гибелната история.

Административните действия срещу Луковмарш трябва да надхвърлят рамките на формалното обявяването на отнемане правото за провеждане на шествие, когато в действителност то се провежда необезпокоявано. Няма място по улиците на една европейска столица за парад на омразата, което прокламира личност и епоха, изобразяващи най-зловещата част от историята ни.

България с право се гордее с храбростта на своя народ, който предотвратява депортацията на българските евреи през 1943 година, като същевременно скърби за масовото избиване на евреите от „новите територии“, които споделят съдбата на повече от 6 милиона евреи, загинали в Холокоста. През 2018 г. страната ни ще отбележи 75-та годишнина от тези паметни събития. В контекста на българската и европейската история, разрешаването на Луковмарш би било мерзост. През 1943 година Димитър Пешев заяви от трибуната на Народното събрание, че депортацията на българските евреи ще е петно върху челото на България. Нека помним думите му, думите на мъжа, почетен от Яд Вашем като Праведник на народите, и не разрешим да се появи петно върху лицето на страната ни.

Сподели: