en bg

Позиция на ОЕБ „Шалом“ по повод провеждането на „Луковмарш“

Начало  >  За медиите  >  Позиция на ОЕБ „Шалом“ по повод провеждането на „Луковмарш“
Сподели:

След като години наред Организацията на евреите в България „Шалом” публикува протестни декларации срещу т.нар. „Луковмарш”, подкрепени от редица чуждестранни посолства и институции, неправителствени организации в страната и еврейски организации в чужбина, на 18 февруари 2017 г. отново предстои неговото провеждане по улиците на София. Това ние смятаме за недопустимо.

По време на Втората световна война патронът на демонстрацията, ген. Христо Луков, оглавява една от най-радикалните организации в България – Съюза на българските национални легиони. Тази организация проповядва подчертан расизъм и антисемитизъм, прокламирайки създаването на „легионерска България“ в условията на Новия ред на националсоциализма. Не трябва да допуснем днес факлите от едно шествие да възпламенят омразата към другия, различния от нас. Нека да научим децата си, че в многоликата Европа „другите до нас – това сме ние до другите“.

Вярваме, че правоохранителните институции в лицето на прокуратурата, МВР, ДАНС и ръководството на Столичния общински съвет ще вземат необходимите мерки за запазване на обществения ред и за забрана на тази демонстрация. Защото нейното провеждане е дръзко предизвикателство към демократичните традиции на българското общество, явно поругаване на паметта на жертвите на Холокоста и отричане на униженията и страданията на българските евреи по време на прилагането на антиеврейските закони в Царство България през 1941 – 1944 г.

Опитите през последните години за героизиране на личността на ген. Христо Луков и още повече, за приравняването му с личността на Васил Левски, по своята същност са пренаписване на историята на България през годините на Втората световна война и поругаване на идеалите и саможертвата на Апостола.

Приканваме Ви да не скланяме глава пред потъпкването на човешките ценности, да не подминаваме хората, които злословят за даден етнос, пол или чуждото виждане, да не позволяваме имената на Великите в нашата история да бъдат използвани за въздигане на жестокостта на пиедестал.

Нека на 19 февруари, когато се съберем в подножието на паметника на Васил Левски по повод 144 години от неговото обесване, в минутата мълчание си припомним думите на човека, пред когото всички се прекланяме:

„Българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко отношение: било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото и да е било. Всички ще спадат под един общ закон, който по вишегласие на всички народности ще се изработи”.

София, 15 февруари 2017г.

 

 

Сподели: