en bg

Позиция на ОЕБ „Шалом” във връзка с етническото напрежение в гр. Габрово

Начало  >  За медиите  >  Позиция на ОЕБ „Шалом” във връзка с етническото напрежение в гр. Габрово
Сподели:

София, 12 април 2019 г.

Ескалиралото напрежение през последните дни, породено след инцидент на битова престъпност в гр. Габрово, изостри до крайност гражданския дебат за ефективността на провежданата от правителството програма за ромска интеграция. За съжаление, ставаме свидетели на открита физическа агресия и незаконно посегателство върху частна собственост – прояви, които вредят сериозно на всеки опит за постигане на консенсус при прилагането на каквито и да било мерки за справяне със ситуацията.

Организацията на евреите в България „Шалом“ категорично осъжда всеки опит за насаждане на етническо напрежение в страната и е сериозно обезпокоена от нежеланието на представители на правителството на поемат отговорност за провежданата до момента интеграционна политика. Не можем да приемем спокойно и реакцията на част от българското общество, която визирайки персоналните простъпки на отделни лица, поставя цял етнос под общ знаменател.

Всички ние като български граждани сме еднакво отговорни за спазването на конституционния ред в страната. Изявления с политическа натовареност, които не са подкрепени с фактически аргументи, внасят безпокойство и недоверие към възможностите на държавата да защити еднакво правата и достойнството на всички свои граждани. Организацията на евреите в България „Шалом“ изразява надежда, че отговорните институции няма да допуснат да продължи нагнетяването на напрежението и ще сложат край на опитите за разделение на обществото по етнически, социален или друг признак.


Сподели: