en bg

Песах – празникът на свободата

Начало  >  За медиите  >  Песах – празникът на свободата
Сподели:

На 22 април 2016 г. (15 нисан) с изгряването на първите три звезди на небосклона, еврейският народ по целия свят започва празнуването на един от най-големите празници в календара – Песах. В рамките на осем дни всички евреи, а заедно с тях и българската еврейска общност, ще си припомнят историята на Изхода на евреите от робството в Египет към свободата и Обетованата земя.

По традиция ще посрещнем Песах в семейна обстановка с празнична трапеза, на която родителите разказват историята за робството и свободата на децата си, и пеят песни заедно.

Една от темите на празника е призив да се замислим за свободата във всичките й измерения. И днес, когато по света все още има хора, които живеят в робски условия или са принудени да напускат домовете си в непозната посока, ние, както и водените от Мойсей евреи сме длъжни да заявим „Дайену“ – Стига толкова!

Вижте официалното поздравление на Организацията на евреите в България „Шалом“ за празника Песах към своите членове и евреите по света. Хаг Песах Самеах ве-Кашер!

Pesah

Сподели: