en bg

Патриарх Неофит прие лидери от българската еврейска общност

Начало  >  За медиите  >  Патриарх Неофит прие лидери от българската еврейска общност
Сподели:

„Знаменателен ден” и „историческа среща” – това бе определението, което дадоха за днешната среща участниците в нея – Българският патриарх Неофит и представителите на еврейската общност в България.

Представители на еврейската общност в България и на Министерството на външните работи се срещнаха в Синодната палата с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Участие в срещата взе и Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. В състава на делегацията бяха: д-р Александър Оскар – Председател на Организацията на евреите в България „Шалом“, г-жа София Коен – Председател на Централен Израелтянски Духовен Съвет, Рав Йоел Ифрах – Главен равин на Централната софийска синагога, както и Н.Пр. Пламен Бончев – Главен директор на д-я „Глобални въпроси“ в МВнР, г-жа Мария Спасова – Директор на д-я „Права на човека“ в МВнР и Началникът на политическия кабинет на Министъра г-н Владимир Миланов.

DSC_8400

Основна тема на разговора бе делото на Българската православна църква по спасяването на евреите в България през Втората Световна война и необходимостта то да стане достояние на все повече хора у нас и по света.

„Тук сме, за да заявим категоричното си желание да популяризираме делото на Българската православна църква по спасяването на българските евреи през Втората световна война, както сред широката общественост в България, така и в чужбина, и да изразим огромната благодарност на евреите за смелата безпрецедентна постъпка на Синодалните архиереи от онова време.” – заяви д-р Александър Оскар.

DSC_8393

Беше представена дейността на Международния алианс за възпоменание на Холокоста и усилията на българската делегация, ръководена от посланик Пламен Бончев, да задейства процедурата по присъединяването на България като негов пълноправен член.

Участниците в срещата набелязаха и конкретни инициативи в посока популяризиране делото на БПЦ, като организиране на възпоменания, конференции и конкурси за деца, и изявиха намерение те да станат ежегодни. В края на срещата представителите на българската еврейска общност подариха на Негово Светейшество шофар (рог от кашерно животно), който традиционно се надува на еврейската нова година Рош Ашана. Равинът на Софийската синагога обясни, че символиката на звука на шофара е двустранна: да събуди у хората любовта към Б-г и да ги накара да се завърнат към духовните ценности.
––––
Представители на еврейската общност в България ще вземат участие и в планираното за 18 февруари възпоменание на Екзарх Стефан и Патриарх Кирил в Бачковския манастир, където са погребани двамата предстоятели на БПЦ. По покана на патриарх Неофит във Възпоменанието ще участва и посланика на Израел в България Н.Пр. Ирит Лилиан.

По материала работиха Отдел „Връзки с общността” при Св. Синод и ОЕБ „Шалом”.

Сподели: