en bg

Декларация на ОЕБ „Шалом“ осъжда провеждането на „Луковмарш“

Начало  >  За медиите  >  Декларация на ОЕБ „Шалом“ осъжда провеждането на „Луковмарш“
Сподели:

Организацията на евреите в България „Шалом“ намира за обезпокоителна подновената кампания на Български национален съюз за организиране на тематични събития под надслов „Луковмарш“, чиято кулминация е планирана за 13 февруари 2016 г. с провеждане на самото шествие. Подобни инициативи по никакъв начин не допринасят за възприемането на България като страна с ясна и категорична позиция срещу всякакви прояви на расизъм и антисемитизъм, изповядване на нацистка идеология и насаждане на ненавист и омраза към отделни малцинствени групи. Напротив, чрез своите запазени символи на нацистки поздрави, запалени факли, униформи и строги правила, шествието създава внушения и аналогии с един от най-мрачните периоди в човешката история – времето на Третия Райх.

ОЕБ „Шалом“ е обезпокоена от опитите за пренаписване на историята и лустрация на личности като генерал Христо Луков, изиграл ключова роля за присъединяването на Царство България към престъпния блок на Хитлеристка Германия през Втората световна война, водач и активен деец на Съюза на българските национални легиони, Луков е отявлен привърженик и идеолог на фашистки и националсоциалистически постановки и модели.

Запознайте се с пълния текст на Декларация на ОЕБ „Шалом“, която осъжда провеждането на „Луковмарш“. Копие от документа бе изпратен до всички институции, от които зависи провеждането на събитието, до медиите в България и до международните еврейски организации.

Сподели: