en bg

ОЕБ „Шалом” отбеляза Международния ден в памет на жертвите на Холокоста

Начало  >  За медиите  >  ОЕБ „Шалом” отбеляза Международния ден в памет на жертвите на Холокоста
Сподели:

27 януари е обявен за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста с резолюция 60/7 на Общото събрание на ООН от 1 ноември 2005 г. Дата е подбрана, тъй като на този ден през 1945 г. е освобождаването на концлагеристите от лагера в Освиенцим (Аушвиц) в Полша. По повод възпоменателния ден, Организацията на евреите в България „Шалом” даде специална пресконференция в националния пресклуб на БТА, на която председателят д-р Александър Оскар, д.м. каза: „Призракът на Холокоста днес е видим повече от всякога, може би не под същата форма, но използвайки същите похвати на безочлива пропаганда – дезинформация и фалшифициране на историята” и продължи „Думите имат силата да убиват и не трябва да оставяме без отговор езика на омразата”, според него в ерата на интернет и социалните мрежи пропагандната война става все по-опасна. „Това е една от основните форми на антисемитизъм, с която се борим в България днес – езикът на омразата от анонимни интернет потребители, които крият своята самоличност, но не и грозните си намерения”, каза той.

 

 

Освен галерията със снимки от пресконференцията тук можете да видите неин пълен запис.

Тазгодишният Международен ден в памет на жертвите на Холокоста е посветен на темата „Образование за по-добро бъдеще” и д-р Оскар подчерта:„Призовавам всички български граждани, правителствени и неправителствени организации, образователни и културни институции и медии да заемем категорична позиция срещу расизма и антисемитизма. Нека не правим път на пропагандата и фалшифицирането на историята чрез собствената си инертност, нека не приемаме мълчаливо лъжите и отрицанието на Холокоста” и още „Образованието по въпросите на Холокоста за гибелта на милиони, но и за спасението на хиляди е ключът към борбата срещу опитите за реставрация на миналото. Езикът на омразата, ксенофобията, расизмът и антисемитизма не са насочени само към евреите, те атакуват ежедневно милиони хора по света. Нашата задача е не веднъж годишно, а всеки ден да им се противопоставяме със средствата на свободомислещото демократично гражданско общество”.

След проведената пресконференция, представители на ОЕБ „Шалом” взеха участие и в семинар, организиран от Министерство на външните работи и Софийски университет „Св. Климент Охридски” на тема „Ролята на дипломатите в помощ на евреи-бежанци в годините на Холокоста”. Представители на няколко мисии, акредитирани в България представиха материали за дипломати, издавали визи и съдействали на евреи, в опитите им да избягат от ужасите на Втората световна война.

 

В еврейската общност по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста пристигнаха редица съобщения и писма, от граждани и организации, изразяващи своята съпричастност и преклонение пред паметта на милионите жертви на Холокоста.

Сподели: