en bg

Обвиненията в Хага срещу Израел са безпочвени

Начало  >  За медиите  >  Обвиненията в Хага срещу Израел са безпочвени
Сподели:

В навечерието на 100-те дни от кървавата атака на „Хамас“ срещу Израел Н.Пр. Йоси Леви- Сфари даде интервю за в. „Еврейски вести“. Предлагаме ви акценти от него.

„Ако искам да Ви съдя, твърдейки, че ми дължите 1 милион долара, никой не може да ме спре, но това не значи, че обвинението е вярно. Южна Африка реши да подкрепя „Хамас“ от първия ден. Излагайки своите доводи в Хага, те забравиха контекста, забравиха защо започна тази война. Като че ли сме се събудили на 7 октомври и сме решили да нападнем Газа. Това, което прави Южна Африка, е безпочвено.“

Това заявява посланикът на Държавата Израел Йоси Леви Сфари в интервю с гл. редактор на   „Еврейски вести“ Михайлина Павлова по повод започналото дело в Международния наказателен съд в Хага. В него Република Южна Африка обвинява Израел в извършването на геноцид в Газа във войната, започнала заради непровокираното нападение на терористичната организация „Хамас“ в Южен Израел на 7 октомври 2023 г. Тогава терористите убиха над 1200 мирни жители и отвлякоха повече от 200 души, включително бебе.

Извършваното от терористите посланик Сфари нарича „легален терор“, срещу който Израел е изправен от години.

По повод обвинението в геноцид той напомни, че терминът съществува заради Холокоста и коментира:

„Ирландия не е много добър приятел на Израел, но дори министър-председателят на Ирландия вчера направи изказване, че геноцидът е нещо много специфично. Определя се като желание да бъде унищожена една нация или цяла раса. Група хора, която е преживяла това, е еврейският народ по време на Холокоста. Шест милиона евреи са убити тук, в Европа, и Хитлер е имал план да избие много повече. Това е геноцид. Това е ясната дефиниция.

По време на Холокоста евреите не са имали храна. Ние доставихме храна на палестинците. По време на Холокоста евреите не са имали вода. Ние доставихме вода на палестинците. По времето на Холокоста не е имало достъп до лечение, а ние разрешаваме и осигуряваме лечение и не само това – отворихме и полеви болници.

Атаката срещу нацистите и Япония се е състояла в нападения над цивилни градове. Дрезден, Хирошима. Ние трябваше да атакуваме Газа, но не сме атакували цивилни. Точно обратното – помолихме ги да се евакуират. Критикуват ни, че ги молихме да се евакуират. Сега е ясно защо го направихме. Защото искахме да предотвратим нападения срещу цивилни, а „Хамас“ им пречеше да се евакуират. Нашите войници пазеха пътя за евакуация, а „Хамас“ го атакуваше. Ние определихме хуманитарни зони, които няма да бъдат атакувани, но „Хамас“ ни обстрелва от тези зони, опитвайки се да накара Израел да атакува цивилни. Ако има твърдение за геноцид в тази история, то (може да) е срещу „Хамас“, а не срещу Израел. Решението за унищожение на една нация, раса е решение на „Хамас“ и Иран, не на Израел.

Нямаме намерение да променяме нашите цели в тази битка. Те са освобождаване на заложниците и унищожаване на инфраструктурата и способностите на „Хамас“.

Попитан кой е врагът на палестинския народ, той отвръща: „Най-вече самите палестинци“.

„Палестинците се опитват да кажат, че Палестина е съществувала и ние сме ги окупирали. Още по-смешно – че Исус е бил палестинец. Фактите са, че Палестина винаги е била признавана като земята на Израел“, казва посланикът и разкрива съдържанието на намерен от него документ за регистрация на собственост на земя в Израел (подобен на нотариален акт) от времето на Британския мандат.

„Кой е собственикът? Дядо ми. … Отгоре на самия документ пише „Палестина“ и в скоби – ерец Исраел (земята на Израел – бел. Ред.)“ – отбелязва той – Ние, като евреи, винаги сме искали да споделяме тази земя, но те (палестинците – бел. ред.) искат само да се бият. Вместо да изградят собствената си нация, собственото си общество, да образоват децата си, те ги учат да се бият срещу нас и да ни мразят.

За палестинците има организация в ООН, която се занимава с палестинските бежанци. Кои са те? Внуците или правнуците на тези, които напускат Израел през 1948 г. Дядо ми напуска Йемен. Защо аз не съм бежанец? Другият ми дядо напуска Ирак. Защо не съм бежанец? Вместо да работя- плащайте ми! Но аз предпочитам да работя, да съградя живота си.“

Подкрепата, която светът вярва, че оказва на палестинците, всъщност не им помага – убеден е посланик Сфари.  Напротив – парите от Европа и ООН „изграждат терористична държава“.

„Ние нямаме метро в Тел Авив. Те имат метро“ – отбелязва той, визирайки огромната мрежа от тунели под Газа на терористите от „Хамас“.

Как да изглежда тази автономия, след като Хамас бъде обезглавена? Колко поколения палестинци трябва да минат, за да бъде премахната тази омраза към еврейския народ?

Той обаче не упреква само Европа и САЩ.

„Ние също сме отговорни, защото позволихме това (изграждането на терористична държава) да се случи. Не само Израел, целият свят“, казва посланикът и напомня, че „палестинците са получили повече пари от всяка друга нация в света“ и очакването е било „най-малкото тези пари да не бъдат използвани за тероризъм“.

„Бях попитан: „Вярвате ли, че ЕС е дал пари за тероризъм?“. Не знам, вероятно не. Но парите нямат цвят или мирис. Ако те имат нужда от пари за болница и ти дадеш пари за болница, те имат други пари за тероризъм. Не може да си затвориш очите и да кажеш, че си дал пари само за болницата. Палестинците са финансирали всеки месец семействата на терористите.

Майките възпитават синовете си да убиват евреи, но отговорността не е само на палестинците, тя е и наша. Бях попитан дали мога да развенчая идеологията и вярванията на тези хора. Да, това се е случило с нацистите. Фашистката идеология беше развенчана. Възможно е, просто отнема време и много усилия.“

За разликата между пропалестинските и произраелските демонстрации:

„Ако наблюдавате демонстрации, които подкрепят Израел, ще видите, че те пеят, мирно е. Ако видите тези, които подкрепят палестинците, има насилие в тях. Палестинците могат да се разхождат свободно покрай демонстрации в подкрепа на Израел, но евреите не могат да направят същото с демонстрация в подкрепа на палестинците. Това е проблем на Европа и САЩ.“

За либералните университети, пълни с антисемитизъм:

Това, което се случва в университетите е дългогодишен проблем, който афектира демократичните общества в Европа и САЩ.

Връщайки се към нападението, посланик Сфари нарича 7 октомври „един от най-лошите дни в моя живот“:

„Това е един от най-лошите дни в моя живот, събуждайки се в 6:30 ч сутринта и чувайки, че има настъпление в Израел, гледайки телевизия, проследявайки какво се случва. Не можехме да повярваме какво виждаме“.

Тогава терористите избиват невинни хора, част от които изгарят живи. Процесът по идентификация на останките продължава дълго време, но е впечатляващо ефективен – 99,5% от следите са идентифицирани, казва дипломатът и определя високия процент като „световен рекорд“.

„Вчера прочетох текст, написан от институцията, която идентифицира телата. В него се казва, че все още получават милиметрови частици от кости на хора. Щом те се идентифицират, може да се каже чие е тялото. Само след като определим откъде идва тази част – от черепа, от ръката – можем да кажем и дали човекът е жив. Например кост от главата не може да бъде намерена, без човекът да е бил застрелян. Разбираме, че е бил застрелян, но нямаме тяло. Къде е тялото? В някои случаи телата са отвлечени в Газа. В други живи хора са изгорени. Материалът, който са използвали терористите за изгарянето, е много силен. Горещината е достигала 700 градуса по Целзий. Това е температурата, която се използва в крематориум и дори малки следи не могат да бъдат открити. Ето защо през последните седмици чуваме оповестяване, че някой е бил открит мъртъв“, обясни той.

За финал посланик Сфари напомня на света и предупреждава:

„Израел не се бие само за себе си. Израел се бие и за Европа и САЩ. Ако „Хамас“ победи, радикалите в Европа ще бъдат насърчени. Не само евреите няма да бъдат в безопасност“.

Над публикацията работи: Александра Едварт

Снимка: Соломон Франсес

Снимка Соломон Франсес
Сподели: