en bg

Начало на кампанията „Усмихнати очи“ в София

Начало  >  Новини и публикации  >  Новини  >  Начало на кампанията „Усмихнати очи“ в София
Сподели:

София, 2 април 2019 г.

От днес до края на месец май в 12 детски градини и 5 училища на територията на гр. София ще се проведе кампанията „Усмихнати очи“ за безплатна профилактика на детското очно здраве. Инициативата е под егидата на Столична община в партньорство с УМБАЛ „Александровска“, Организацията на евреите в България „Шалом“, Национална мрежа за децата, Лайънс клуб Св. Иван Рилски и най-голямата верига детски специализирани оптики в страната.

На старта на инициативата в столичната ДГ №195 „Братя Мормареви“ присъства лично и кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, която изказа специална благодарност към ОЕБ „Шалом“ за постоянството да провежда общественополезни кампании и изгражда все по-голяма мрежа от съмишленици в това благородно начинание. За пореден път Столична община обединява усилия с най-старата университетска болница в България и неправителствения сектор, за да осъществени подобен скринингов тест.

По думите на председателя на ОЕБ „Шалом“ доц. д-р Александър Оскар досега на територията на гр. София са прегледани над 5000 деца, като при около 10% се е наложило да бъде извършен последващ задълбочен преглед от специалист. Статистиката показва, че при 250 деца се е установил по-сериозен проблем и те са приети за лечение в УМБАЛ „Александровска“. „Днес тези 250 деца имат реален шанс да се радват на добро зрение, като пораснат, което не би било възможно без първоначалния скрининг, който е установил измененията достатъчно рано.“ – коментира още доц. Оскар.

Над 1800 деца предстои да бъдат прегледани в настоящото издание на кампанията. Те са от 12 детски градини и учениците от I и II клас на 5 училища на територията на град София. Ето и пълен списък на учебните заведения, включени в инициативата: ДГ № 195 „Братя Мормареви“, ДГ № 76 „Сърничка“, ДГ № 56 „Здравец“, ДГ № 59 „Елхица“, ДГ № 65 „Слънчево детство“, ДГ № 61 „Шарено петле“, 94 СУ „Димитър Страшимиров“, ДГ № 50 „Зайчето Куики“, ДГ № 81 „Лилия“, 136 ОУ „Любен Каравелов“, ДГ № 149 „Зорница“, 58 ОУ „Сергей Румянцев“, ДГ №44 „Калина“, 162 ОУ „Отец Паисий“, ДГ № 32 „Българче“, ДГ № 55 „Иглика“ и 103 ОУ „Васил Левски“.

Сподели: