en bg

Напусна ни Шимон Перес ז״ל

Начало  >  За медиите  >  Напусна ни Шимон Перес ז״ל
Сподели:

На 28 септември 2016 г. (25 елул 5776 г.) на 93-годишна възраст почина патриархът на Държавата Израел, Н. Пр. Шимон Перес ז״ל. През дългогодишната служба на страната и народа си, той е бил девети президент на Държавата Израел, три пъти е заемал поста министър-председател, бил е министър в 12 правителства и дългогодишен депутат в израелския парламент Кнесет. Шимон Перес ז״ל е носител на Нобелова награда за мир.

По повод кончината на уважавания държавник, лидер, визионер и радетел за мир, Д-р Александър Оскар изпрати съболезнователен адрес до Н. Пр. Ирит Лилиан, посланик на Държавата Израел в България, който можете да прочетете тук.

Последната среща на българската еврейска общност с Шимон Перес ז״ל бе в рамките на официалното му държавно посещение в България, когато на 11 август 2010 г. той посети препълнената Централна софийска синагога. Вижте снимки от този важен момента на признание за евреите в България.

 

Българска национална телевизия излъчи на живо погребението на Шимон Перес ז״ל, което се проведе на 30 септември 2016 г. на хълма Херцел в Ерусалим и бе уважено от държавни ръководители от над 70 държави, кралски особи, висши военни, духовници и интелектуалци. БНТ включи д-р Александър Оскар като специален коментатор, а предаването можете да видите тук.

Сподели: