en bg

Майчиният език не може да се използва за разделение на българското общество

Начало  >  За медиите  >  Майчиният език не може да се използва за разделение на българското общество
Сподели:


27 март 2019 г.

Организацията на евреите в България „Шалом“ и Централният израилтянски духовен съвет остро осъждат днешното изказване на народния представител от коалицията на Обединените патриоти Александър Сиди във връзка с гласуваните промени в Изборния кодекс в частта му с агитацията на майчин език. Той се обърна към колегите си в пленарната зала с думите „Шалом Алейхем. Както виждате, няма дискриминация. Това не ми е майчин, бащин език ми е и мога да си говоря спокойно на него. Обаче, когато отида да си говоря със своите избиратели не говоря на иврит не само защото не го знам добре, а защото в Конституцията пише, че всеки български гражданин задължително трябва да има основно образование и да знае български. […] Официалният език е българският, а произвеждането на избори е официално събитие, бащиния ми език мога да си го ползвам в кафенето без никакъв проблем.“

„Абсолютно недопустимо е ползването на приетия за майчин език на българската еврейска общност иврит да бъде намесван в политически контекст, който може да се тълкува като нагнетяване на етническото напрежение в страната,“ коментира председателят на ОЕБ „Шалом“ доц. д-р Александър Оскар. По Конституция официалният език в Република България е българският, а гражданите, за които той не е майчин, имат право наред със задължителното изучаване на българския език да изучават и ползват своя език. „Случаите, в които се използва само официалният език, се посочват в закона. Като български граждани, за нас е оскърбително да се правят подобни аналогии от трибуната на Народното събрание,“ каза още доц. Оскар.

Председателят на Централния израилтянски духовен съвет г-жа София Коен допълни, че българското министерство на образованието и науката е утвърдило учебни програми по майчин език за иврит, турски, арменски и ромски език. „Целта на образователно-възпитателния процес на майчин език е да се изгради чувство за толерантност и готовност за междукултурно общуване. Той се извършва под формата на избираеми или факултативни учебни часове и по никакъв начин не ощетява, а напротив, разширява кръгозора на учениците. Недопустимо е да бъде представяно ползването на майчин език като измяна към държавата, на която сме граждани. Общностите, ползващи тези майчини езици в България, са не по-малко родолюбиви българи от всички останали. В този смисъл г-н Сиди злоупотребява с нашия майчин език от трибуната на парламента, поставяйки думи на иврит в един ксенофобски контекст, сегрегирайки обществото по един изкуствен начин,“ сподели още г-жа Коен.


Сподели: