en bg

Коментар на ОЕБ „Шалом“ по повод изказване на говорителя на МВнР на Руската федерация

Начало  >  За медиите  >  Коментар на ОЕБ „Шалом“ по повод изказване на говорителя на МВнР на Руската федерация
Сподели:

Във връзка с изказването на говорителя на руското външно министерство г-жа Мария Захарова, по повод оскверняването на паметника на Съветската армия в нощта на 31 октомври 2017 г. и ролята на съветските воини за предотвратяване депортацията на българските евреи по време на Втората световна война, припомняме политическата позиция по въпроса на съдбата на евреите под българско управление в годините на Холокоста в Европа. Позицията е приета от най-висшия управителен орган на Организация на евреите в България „Шалом“ – Отчетно-изборната конференция на организацията на 4 декември 2011 г.

1. В годините на Втората световна война българските евреи са спасени от депортация в нацистките лагери на смъртта. Спасението е резултат на действията на по-голямата част от българския народ, Българската православна църква и българската нефашистка общественост. За този акт на българите евреите ще бъдем винаги благодарни.

2. Депортирането на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот, по времето, в което тези територии са били под българска администрация в годините на Втората световна война, е исторически факт, който не може да бъде отречен. Ние, българските евреи, скърбим за невинните жертви, почитаме и ще почитаме паметта им.

Вина за депортирането на евреите от тези територии имат германските власти, заедно с българското пронацистко правителство. Затова е важно българско правителство, по време и на място, което то прецени, да поеме моралната отговорност за действията на пронацисткото правителство спрямо евреите през периода 1941 – 1943 г.

3. Историческите факти за съдбата на евреите по време на Втората световна война в България и в земите, администрирани от българското пронацистко правителство, не могат да са повод за анти-българска пропаганда днес и в бъдеще.

Сподели: