en bg

Издателски център

Начало  >  Дейности  >  Издателски център
Сподели:

Организацията на евреите в България „Шалом”, както през годините, така и сега отделя важно място на издателската дейност, която може да бъде разделена в две насоки. От една страна организацията регулярно издава вестник „Еврейски вести” и списание „La Estreya”, а от друга благодарение на книгите, които се издават, българският читател има възможност да се запознае с тематики, които са важни за еврейската общност, но едва ли биха представлявали интерес за други издателства. Изданието „Годишник” на Обществената културно-просветна организация на евреите в България, а по-късно и на Организацията на евреите в България „Шалом”, което е излизало от 1966 до 2004 година е една от емблемите на българското еврейство от една страна, а от друга съхранява ценна информация за общността през годините, която едва ли може да бъде открита, така концентрирана на друго място.

 

evrv-1-page1Вестник „Еврейски вести” е едно от най-старите печатни издания в България. Неговия първи брой излиза още на 1 ноември 1933 година. По това време в България се печатат много еврейски издания, които имат за задача да обхванат богатия спектър от интереси на еврейската общност в страната. Бидейки издаван и днес, вестник „Еврейски вести” има на практика вече 80 годишна история, тъй като е спиран само в периода 1941-1944 година във връзка със закона за защита на нацията.

В тази дългогодишна история, с която вестникът се гордее, той е минавал през различни етапи на развитие. Бил е подвластен на характерните черти на политическия и обществен живот в страната, както в годините преди Втората световна война, така и след 9 септември 1944 г. Редакторите на вестника винаги са се стремял да лавират между политическата конюктура и съхраняването на еврейската тематика.

След промените в България през 1989 г. вестник „Еврейски вести” променя облика си. Изданието на еврейската общност има за цел да обединява евреите в общността и да предоставя трибуна на всички гледни точки. Всички редактори на изданието, както и издателят в лицето на Организацията на евреите в България „Шалом” разглеждат вестника като трибуна на плурализма в общността. Вестникът има и образователна мисия, която се постига с редовното публикуване на текстове за юдаизма, историята, културата, фолклора и бита на евреите в България и по света. „Еврейски вести” е и историческата памет на развиващата се еврейска общност в България. В последните години вестникът е свидетел и активен участник в активните връзки между еврейската общност и българската общественост. Вестникът запазва позицията си на непримиримост към антисемитизъм, ксенофобия и анти-израелизъм, както у нас, така и по света. Основно място на страниците на вестника е отделено на Държавата Израел, нейното развитие, актуалните събития в Близкия Изток и битката на Израел за мир.
Вестникът е носител на Награда за етническа толерантност от 11 Международен медиен фестивал – Албена 2005 г.
За 80 годишния си юбилей, „Еврейски вести” бе награден и с наградата „Шофар” за 2013 г. в категорията „За цялостен принос в развитието на еврейската общност в България”.
Вестникът излиза два пъти в месеца в обем 12 страници, две от които са цветни. Разпространява се чрез абонамент и директна продажба от ОЕБ „Шалом”.
Главен редактор на вестник „Еврейски вести” от 1999 година до момента е госпожа Михайлина Павлова.

 

Списаниетla estreyaо „La Estreya” е издание на Организацията на евреите в България „Шалом” и излиза на медийния пазар през 2009 г. Редакторите и издателят имат за цел да бъде популяризирана, сред по-широк кръг читатели, историята, изкуството и културата на българските евреи. За осъществяването на тази цел, изданието дава поле за изява на автори и изследователи от различни сфери на познанието.

В списанието се публикуват поредица материали, посветени на юдаизма, как то и исторически обзорни статии за живота на евреите по българските земи през вековете. Особено внимание се обръща на съвместното съществуване на българи и евреи, както и на мястото, което заемат известни представители на изкуството и културата на България с еврейски произход.
„La Estreya” е научно-популярно издание, което се старае да запълни пропуските в познанието на широката общественост за българските евреи и мястото, което те заемат в историята и културата на България.
Списанието излиза два пъти годишно и може да бъде закупено от книжарница „Български книжици” и директно от ОЕБ „Шалом”.

SSF1965Издателски център „Шалом” е неразделна част от Организацията на евреите в България „Шалом” и е създаден през 1991 година. Благодарение на книгите, които издава, българският читател има възможност да се запознае с различни теми – както традиционни, така и модерни – от живота, историята, бита, душевността и традициите на евреите. Издателски център „Шалом” се отличава с висок професионализъм, интересни текстове и прецизно художествено оформление. Вижте тук книгите издадени от „Шалом”, които могат да бъдат закупени както директно от издателството, така и в търговската мрежа.

В рамките на разнообразните дейности, които организацията развива, през годините са съставени редица текстове на еврейска тематика, които без да имат претенции за научна стойност са ценни и полезни на редица изследователи на еврейската тематика или на любознателни личности, търсещи информация за еврейската религия, традиции, празници и обичаи. В нашата библиотека тези текстове са събрани и организирани по теми и ще се радваме ако те са полезни и интересни за вас.

Сподели: