en bg

Възпоменателна церемония в памет на жертвите от атентата от 18 юли 2012 г. на летища „Сарафово”

Начало  >  За медиите  >  Възпоменателна церемония в памет на жертвите от атентата от 18 юли 2012 г. на летища „Сарафово”
Сподели:

На 18 юли 2012 г. в 17:23 часа автобус с израелски туристи, току-що кацнали на летище „Сарафово“, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, стана мишена на терористична атака. Загинаха петима израелски граждани – Амир Менаше ז״ל, Елиор Прайс ז״ל, Ицхак Коланги ז״ל, Кохава Шрики ז״ל, Маор Харуш ז״ל и шофьорът на автобуса – българският гражданин от Якоруда Мустафа Кьосов. Ранени бяха 35 души.

Четири години по-късно на същата дата да почетат паметта на загиналите и да положат венци пред мемориала на летището дойдоха близки на петимата загинали израелски туристи, бащата на Мустафа Кьосов, представители на еврейската общност в България и Бургас, на общините Бургас и Якоруда, министри, народни представители, дипломати и духовници от двете държави, хора, съпричастни с каузата за мир, толерантност и разбирателството.

Sarafovo memorial

„Преди 4 години в България на терора се гледаше като на нещо далечно”- припомни д-р Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България „Шалом“ в адрес, прочетен пред присъстващите на възпоменателната церемония от Алберта Алкалай – член на Консисторията на ОЕБ „Шалом” и председател на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. „Днес нещата са коренно променени, нашето собствено възприятие за заплахите, които крие световният тероризъм, беше преобърнато – пише д-р Оскар – Все по-често и все по-близо до България се извършват атаки над свободното демократично общество, които костват стотици невинни жертви, всяват паника и нарушават нормалния ритъм на живот. Тук и сега трябва ясно да заявим, че няма да се поддадем на страха, ще настояваме категорично виновните за атентата в Сарафово да получат справедлива присъда и връзките им с организирани терористични групировки да бъдат оповестени”.

Сподели: