en bg

Българските евреи удостоиха с почетен знак и сертификат за незабрава Съюза на българските писатели

Начало  >  За медиите  >  Българските евреи удостоиха с почетен знак и сертификат за незабрава Съюза на българските писатели
Сподели:

На 26 януари т.г., в навечерието на Международния ден за възпоменание на Холокоста, на тържествена церемония в министерството на външните работи, в присъствието на вицепремиера и външен министър г-жа Екатерина Захариева, представители на дипломатическия корпус у нас и българската еврейска общност, Организацията на евреите в България „Шалом“ и Обединението на българските евреи в Израел „Ехуд Олей България“ връчиха почетен знак и сертификат за незабрава на Съюза на българските писатели за благородната му и активна дейност за спасяването на българските евреи от изпращане в нацистките лагери на смъртта по време на Холокоста и за борбата на неговите членове срещу дискриминирането на евреите в България, през периода 1941 – 1944 г.

Това постави и началото на кампанията „75 години – Незабравените лица на спасението“, чиято кулминация ще бъде издаването на сборник през месец март с имената на знайни и незнайни спасители и техните истории. Знакът беше връчен лично на председателя на СБП г-н Боян Ангелов от доайена на Съюза писателя и изтъкнат член на българската еврейска общност, писателя Виктор Барух.

Из въведението на сборника:

„Спасяването на българските евреи от депортация в лагерите на смъртта е национален капитал на България и наш общ принос в съкровищницата на световната хуманност. Инициативата на ОЕБ „Шалом“, подкрепяна от Председателството на Народното събрание, Министерството на външните работи, Столичната община и редица други общини в България, Историческия и Философския факултети на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Институтът по история на София, група международни еврейски организации и медии в България, е стъпка в посока на осъзнаването на този факт. Радостно е, че в по-голямата си част българската власт и общество, както и нашите съмишленици и приятели в чужбина ни поддържат в усилията за по-пълното и достоверно описване на спасението. Това разбиране за историята включва незабравата за депортацията на повече от 11 000 евреи от териториите на Кралство Югославия и Кралство Гърция, които са били под българска администрация в годините на Втората световна война.

Пред съда на читателите е резултатът от нашия труд. Надяваме се това издание да ви направи съмишленици на мисията за издирването на лицата на Спасението. Убедени сме, че в бъдеще те ще станат стотици и може би хиляди.

Нищо не е забравено, никой не е забравен.“

Организация на евреите в България „Шалом“

Сборникът „75 години – Незабравените лица на Спасението“ е съставен с участието на:

доц. д-р Румяна Маринова-Христиди,
доц. д-р Албена Танева,
д-р Александър Мирков,
Долорес Мешулам и Михайлина Павлова.

И със съдействието на:
д-р Максим Бенвенисти
д-р Ели Анави,
гл. ас. Бета Хараланова,
Алберта Алкалай

Сподели: