en bg

Българин разказва на Унгария и Европа за спасяването на евреите

Начало  >  За медиите  >  Българин разказва на Унгария и Европа за спасяването на евреите
Сподели:

Добродетелите и обществените нагласи, довели до спасяването на българските евреи през Втората световна война, вдъхновяват Тошо Дончев да напише книгата си “За делничните добродетели“. Дончев е и българин, и унгарец, роден е в Будапеща, но години наред работи в България и като журналист, и като директор на Унгарския културен институт. Историческото му есе, издадено в томче на три езика – унгарски, български и английски език, бе представено в зала „Йерусалим“ на Еврейския дом на специална среща, организирана от ОЕБ „Шалом“, Културен институт „Балаши“ и Посолството на Унгария в България. За премиерата на книгата у нас специален гост бе унгарският държавен секретар по европейските въпроси г-н Саболч Такач. Днес еврейската общност в Унгария живее в сигурност, заяви в словото си той, но подчерта, че няма оправдание за това, което се е случило с унгарските евреи по времето на Холокоста.

Такач бе удостоен от председателя на ОЕБ „Шалом“ Максим Бенвенисти с почетния знак „70 г. от спасяването на българските евреи“ за приноса на Унгария по време на председателството на Международната асоциация за възпоменание на Холокоста (IHRA). Почетният знак г-н Бенвенисти връчи и на извънредния и пълномощен посланик на Унгария у нас Н.Пр. Андраш Клейн, който е автор и на предговора на книгата „За делничните добродетели“. Почетен знак получи и посланика на Румъния в България, Н.Пр. Антон Пакурецу, който също бе гост на събитието. Страната му поема от Унгария председателството на IHRA.

 

 

„Още когато бях дете, баща ми ми разказваше за случилото се с евреите през войната и вече 60 г. живея с тази история“, сподели авторът Тошо Дончев. Книгата му, която цели да разкаже на унгарците и на всички европейци за спасяването на българските евреи, бе представена пред аудиторията от проф. Владимир Пауновски, директор на Еврейския исторически музей при ОЕБ „Шалом“.

Сподели: