en bg

Среща между ОЕБ „Шалом“ и Министерство на културата за бъдещата реставрация на Видинската синагога

Начало  >  За медиите  >  Среща между ОЕБ „Шалом“ и Министерство на културата за бъдещата реставрация на Видинската синагога
Сподели:

На 3 май т.г. по покана на Министерството на културата се състоя среща между ръководството на ОЕБ „Шалом“ в лицето на д-р Александър Оскар и д-р Максим Бенвенисти с министър Вежди Рашидов. Освен него, от страна на министерството присъства и главният директор на отдел „Недвижимо наследство“ към ГД „Опазване на културното наследство“. Поводът на срещата беше конкретно предложение от страна на правителството за възстановяване на Видинската синагога. Построена през 1894 година с помощта на дарения на евреи от всички краища на Княжество България, тя е втората по големина синагога в страната след тази в София.

В течение на разговора стана ясно, че българската държава е готова да предложи гаранции за връщане, ако ОЕБ „Шалом“ се съгласи да преотстъпи собствеността върху синагогата, докато тече процесът по реставрация. Министър Рашидов разпореди сформирането на работна група юристи от министерството, която да изготви съдържание на споразумението в двуседмичен срок, а от своя страна д-р Александър Оскар обеща то да бъде разгледано на първото заседание на Управителния съвет (Консисторията) през есента. Освен до членовете на Консисторията, ОЕБ „Шалом“ ще се допита и до мнението на своите чуждестранни партньори, които години наред подкрепят българската еврейска общност.

Синагогата, Видин

Синагогата, Видин

Сподели: